European Folk Day – September the 23rd

Loading Events

« All Events

BUSKERfestival – Aarschot

September 22 @ 13:30 - 19:30 CET (Europe)

BASISPRIJS: € 16 - KANSENTARIEF 24/25: € 3.2

Rootstown en CC Het Gasthuis stellen met veel trots de 7de editie van BUSKERfestival voor. Deze muzikale wandeling, die deze keer doorheen een deel van de Aarschotse binnenstad trekt, is een historische en muzikale reis waar de liefde voor muziek en onze stad in overvloed aan bod komen.
In kleine groepen trekken officiële stadsgidsen op pad, langs historische panden, vertellend over onze stad en haar legendes. Bij elke tussenstop staat er een muzikant uit de vriendengroep van de Rootstown-stal klaar om de deelnemers te beroeren met 100% akoestische liedjes.
Afsluiten doen we op de binnenkoer van CC Het Gasthuis met, hoe kan het ook anders, een dijk van roots-band, eveneens uit de vriendengroep van die alom gekende Rootstown-stal. Voor de mensen met een hongertje, na de wandeling, voorzien we trouwens een lokale foodtruck aan CC Het Gasthuis.

Peddlin’ Pete (B) 

PEDDLIN’ PETE is het soloproject van zanger- gitarist Piet Vercauteren.

Gepakt met enkel een akoestische gitaar, zijn stem en stampbox neemt hij zijn publiek mee op een reis door de traditionele blues- en ragtimewereld. Onderweg pitstopt Peddlin’ Pete al wel eens in de rock ‘n’ roll, bluegrass, funk, hardrock en zelfs disco. Hij kleedt bekendere nummers uit en weer aan en doet dit met grootse kunde en klasse. Eigen creaties maken het plaatje af. Rauw en recht uit de onderbuik, met humor gevleugeld, innemend, hartveroverend, danslustwekkend. Een one man band zoals u er zelden één beleefde.

Dieter van der Westen (NL) 

Dieter van der Westen wisselt in zijn muziek groovy Amerikaanse uptempo folknummers af met trage Tom Waits-achtige ballads en folk-soulachtige songs. Hij speelt zelfgeschreven werk met hier en daar een folk traditional. Dieter van der Westen speelt naast zijn eigen band ook al 25 jaar met de Nederlands Marokkaanse formatie Kasba en werkte ondermeer samen met BLØF, The Lau, Frank Boeijen en het Metropool Orkest.

In 2016 bracht hij zijn eerste album met eigen geschreven werk Old Oak Tree uit wat door Heaven Magazine betiteld werd als “een van de beste Americana albums van het jaar.” Het bandalbum Me and You (2018) met de Dieter van der Westen band kreeg lovende recensies in Nederland en Vlaanderen. En ook de opvolger Honesty of The Hopeful uit 2022 met meer soulvolle Americana en Indiefolk songs werd goed ontvangen. Damusic zegt over het in Paradiso Amsterdam gepresenteerde album: “We kunnen alleen maar zeggen dat dit album zonder blozen de oceaan mag oversteken.”

In 2024 schrijft Dieter van der Westen nieuwe nummers voor een nog te verschijnen soloalbum.

Katja Kruit (NL) 

Country songs met een liefde voor steelgitaar.

Katja Kruit is zangeres en steel gitarist en brengt nu voor het eerst haar eigen songs. Ze heeft een voorliefde voor countrymuziek zoals die bedoeld is: drie akkoorden en de waarheid. Geïnspireerd door Bonnie Raitt, Dolly Parton en the Chicks schrijft ze country liedjes met een vleug bluegrass en blues.

Countryliefhebber Kruit heeft Amerikaanse roots en leerde Dobro spelen in de USA. Ze werd verliefd op de klank van deze slide gitaar, die in de country en bluegrassmuziek een zangerige, resonerende klank geeft. Ze leerde zichzelf de basis en volgde workshops bij grote ‘dobroïsten’ zoals Rob Ickes en Sally van Meter, en ontmoette haar held, dobro-koning Jerry Douglas.

Terug in Nederland nam ze zich voor om de country en bluegrass verder te verspreiden en speelde ze met verschillende bands op allerlei festivals, zoals het Rotterdam Bluegrass Festival en het Knapsack Festival Delft.

Way Up North (NL) 

Way Up North, opgericht in 2019 in Groningen, is een jong Americana-duo dat de prachtige geluiden van de Appalachen op hun eigen unieke manier probeert te herinterpreteren. De band bestaat uit songwriter en gitarist Thijs Vrolijk, die subtiele countryliedjes met aangrijpende teksten schrijft, en multi-instrumentalist Alan Jozua, die mandoline, banjo, bas en achtergrondzang verzorgt.

Hun geluid is een unieke mix van bluegrass, Appalachian folk, country en soms zelfs een beetje rock-‘n-roll.

Nu voor de allereerste keer in België.

Afsluiter op de binnenkoer
Reedy River String Band (USA)
GREENVILLE, USA, bluegrass/newgrass 

Reedy River String Band speelt foot-stompin’ music in three-part harmony! Afkomstig uit Greenville, South Carolina, brengt de band een frisse kijk op Appalachian rootsmuziek doordrenkt met elementen van rock-‘n-roll en jambandmuziek.

Reedy River String Band heeft de afgelopen jaren het zuidoosten van de Verenigde Staten stormenderhand veroverd met hun frisse kijk op Appalachian rootsmuziek. In 2023 trad Reedy River op, op verschillende opmerkelijke bluegrassfestivals, waaronder het Earl Scruggs Music Festival (EmmyLou Harris, Infamous Stringdusters, Greensky Bluegrass) en het Charleston Bluegrass Festival (Leftover Salmon, Molly Tuttle, Keller and the Keels).

Het geluid van Reedy River is moderne bluegrass met voetstampende elementen van jam en rock-‘n-roll, geïnspireerd door de verschillende tour- en opname-ervaringen van de leden. In elke show wisselt multi-instrumentalist Sterling Waite mandoline, viool, banjo en mondharmonica af om een scala aan texturen aan de liveoptredens van de band toe te voegen. Met Rush Morgan op gitaar en Mark Dye op contrabas zijn alle drie de leden songwriters en leadzangers, waardoor er een diepgang en variatie aan origineel materiaal ontstaat die verder gaat dan de relatief korte tijd dat de band samen was.

Sinds de oprichting in 2021 heeft Reedy River String Band in 2022 hun titelloze debuutalbum uitgebracht en sindsdien twee singles uitgebracht, “My Grass is Blue” en “Punkin Brown” in 2023. Hun studio-releases zijn op meerdere radiostations gespeeld. In het zuidoosten van de Verenigde Staten, waaronder WNCW Spindale, NC, WLHR Lake Hartwell, GA, en The Creek Macon, GA.

 

#europeanfolkday  #europeanfolkday2024

Details

Date:
September 22
Time:
13:30 - 19:30
CET (Europe)
Cost:
3.2 – 25
Event Categories:
,
Website:
https://www.hetgasthuis.be/voorstelling/3688/rootstown-het-gasthuis

Organisation

Rootstown
Phone:
+32495535308
Email:
kurt@rootstown.be
View Organisation Website

Other

Your Name
Kurt De Bont

Venue

CC Het Gasthuis
Gasthuisstraat 22
Aarschot, Vlaams-Brabant 3200 Belgium
+ Google Map
Phone:
+3216564824
View Venue Website